Απο την Οδύνη του ξεριζωμού στο “Προζύμι της Προκοπής”- Μία Υπέροχη Παράσταση σε Ζωντανή Μετάδοση
Μια παράσταση με ιδιαίτερο χρώμα, συγκίνηση, υπέροχη μουσική και χορό, παρακολούθησαν όσοι βρέθηκαν στον κατάμεστο χώρο του θερινού κιν/γράφου ΧΡΙΣΤΙΝΑ στον Άγιο Νικόλαο την Κυριακή 10 Ιουλίου 2022
Το ΛτΕ Αγίου Νικολάου με την παράσταση αυτή, τίμησε την επέτειο της συμπλήρωσης 100 ετών από τη Μικρασιατική τραγωδία και τον ξεριζωμό των Ελλήνων από τους γενέθλιους τόπους τους. Τίμησε ένα ιστορικό γεγονός που έχει σημαδέψει τη συλλογική μνήμη ως το τέλος του Ελληνισμού στη Μικρά Ασία και ταυτόχρονα ως την ιστορική αφετηρία της Ελλάδας του 20ού αιώνα.
Με ιδιαίτερη συγκινησιακή φόρτιση εξελίχθηκε το πρώτο μέρος της παράστασης, ένα θεατρικό δρώμενο, πάνω σε πρωτότυπο κείμενο, βασισμένο σε εμβληματικά λογοτεχνικά έργα σημαντικών Μικρασιατών δημιουργών, πλαισιωμένο με την ανάλογη μουσική.
Ο σκηνοθέτης αλλά και σε ρόλο αφηγητή Νίκος Ανδριγιαννάκης, με την υποβλητική αφήγηση του και οι ηθοποιοί μας, με θαυμάσια υποκριτική, αν και όλοι ερασιτέχνες, μετέφεραν με πολλή επιτυχία το κλίμα της προσφυγιάς, αλλά και της αλλοτινής πριν την καταστροφή ευτυχίας, όπως και το όραμα των ξεριζωμένων, να αναδημιουργήσουν τον χαμένο τους παράδεισο.
Στο δεύτερο, μουσικοχορευτικό μέρος, η μουσική, η άρτια απόδοση των χορών, από τους χορευτές του ΛτΕ Αγ. Νικολάου, με τις εντυπωσιακές φορεσιές και τα κτενίσματα, απέδωσαν παραστατικά την Ιωνική λεπτότητα και την υφολογία της εποχής και δόθηκε μια γεύση της πλούσιας και ζωντανής μέχρι τις μέρες μας μουσικής παράδοσης, όπως την έφεραν οι Μικρασιάτες μετά το 22, και όπως την μπόλιασαν εμπλουτίζοντας την, σύγχρονοι δημιουργοί.
Οι Μικρασιάτες με τον ερχομό τους, μεταλαμπάδευσαν στον ελλαδικό χώρο, τον πολιτισμό και τον μουσικό πλούτο που έφεραν μαζί τους, και μορφοποίησαν την ελληνική μουσική, από το ρεμπέτικο, το λαϊκό, μέχρι το έντεχνο και την κλασική μουσική. Εκατό χρόνια μετά, στον απόηχο των τραγικών γεγονότων, η θαυμάσια σύμπλευση του λόγου, της μουσικής και του χορού, απέδειξε στο μέγιστο, πως μια τραγωδία μετατρέπεται σε πηγή έμπνευσης και καλλιτεχνικής δημιουργίας με διαχρονικό και οικουμενικό χαρακτήρα.
Η παράσταση είχε την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης-Αντιπεριφέρεια Λασιθίου, και του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Αγ. Νικολάου. Ευχαριστούμε γι’ αυτό τον Αντιπεριφερειάρχη μας κ. Γιάννη Ανδρουλάκη, καθώς και τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Χάρη Αλεξάκη για την οικονομική στήριξη.
Σκηνοθεσία -Διδασκαλία δρώμενου-Αφήγηση: Ανδριγιαννάκης Νίκος
Ενδυματολογική επιμέλεια: Λύκειον των Ελληνίδων
Παραδοσιακές φορεσιές: Σταματίνα Μπογέα
Οι μονόλογοι που ακούστηκαν ήταν από τα λογοτεχνικά έργα των: Ηλία βενέζη Αιολική Γη – Το Νούμερο 313208 – Γαλήνη, Διδώς Σωτηρίου: Ματωμένα Χώματα – Οι νεκροί περιμένουν
Ποιητικό κείμενο Γ. Σεφέρη : Το Μυθιστόρημα
Α. ΜΕΡΟΣ
Θεατρικό Δρώμενο Μικρασιατική καταστροφή: Όταν ο πόνος γίνεται πηγή έμπνευσης και καλλιτεχνικής έκφρασης
Κείμενα, Επιλογή και Επιμέλεια: Έφη Μπουκουβάλα- Κλώντζα
Φιλόλογος Αφηγητής: Ανδριγιαννάκης Νίκος
Ομάδα Προσφύγων: Γιακουμάκης Μανώλης – Γιαλιτάκη Πέλα- Καλύβα Ευγενία- Καπαράκη Ελένη- Κοκκίνη Μυρτώ- Κώτση Ιωάννα και οι μικροί: Κουτουλάκης Μιχαήλ-Άγγελος & Μαυρικάκης Ιωάννης -Μαυρικάκη Αντριάννα
Χόρεψε: Μόσχου Δημήτρης
Ακούστηκαν τα τραγούδια: Στ΄ Αλάτσατα είναι ένα βουνό –Μια Σμυρνιά στο παραθύρι– Σαν της Σμύρνης το γιαγκίνι
Β. ΜΕΡΟΣ
Μουσικοχορευτική Παράσταση Επιλογή και Επιμέλεια Κειμένων : Παρούλα Κουτσάκη, Πρόεδρος ΛτΕ Αγ. Νικολάου
Χόρεψαν οι: Βερυκοκίδη Ζωή, Κουρίνου Αθηνά, Κυριακοπούλου Δήμητρα, Λαθιωτάκη Σοφία, Λιανουδάκη Γιάννα, Μιχαηλίδου Άρτεμις, Τερζακοπούλου Μαρίλια, Ράπτη Γωγώ, Σγουρού Τούλα, Σηφαντωνάκη Πόπη, Χριστοδουλάκη Τώνια, Χριστοφάκη Εργίνα, Βιδάκης Μιχάλης, Κουμιανάκης Μάνος, Κουμιανάκης Στέλιος, Κουναλάκης Χρήστος, Κουτουλάκης Δημήτρης, Μόσχου Δημήτρης, Μόσχου Άγγελος, Μουστάκας Έλπις, Πάγκαλος Γιάννης
Οι Χοροί που παρουσιάστηκαν
Σηκώστε να χορέψουμε: Συρτός σε ρυθμό 2/4, από περιοχή Προποντίδας.
Από τα γλυκά σου μάτια: Απλός Καρσιλαμάς, αντικριστός χορός σε ρυθμό 9/8 από τα παράλια της Μικράς Ασίας.
Τα παιδιά της γειτονιάς σου: Αργιλαμάς, αντικριστός χορός σε ρυθμό 9/8, από τα παράλια της Μικράς Ασίας.
Ροδοδάχτυλος Αυγή μου: Γυναικείος ιδιότυπος χορός, σε ρυθμό 4/4, από τα παράλια της Μικράς Ασίας.
Γιωργίτσα: Βαρύς ή Αργός καρσιλαμάς, αντικριστός χορός σε ρυθμό 9/8 από Αλάτσατα Ερυθραίας.
Σεβερί: Καρσιλαμάς απτάλικης δομής, σε ρυθμό 9/8, αντικριστός χορός από το Μελί της Ερυθραίας.
Τα Μελιωτάκια: Ζευγαρωτός συρτός σε ρυθμό 4/4, από το Μελί της Ερυθραίας.
Τέσσερα μάτια δυο καρδιές: Γυναικείος ιδιότυπος χορός σε ρυθμό 9/8, από τα παράλια της Μικράς Ασίας.
Μενεξέδες και Ζουμπούλια: Αστικό Πολίτικο βαλς, σε ρυθμό 3/4.
Όμορφη γλυκιά Πολίτισσα μου: Πολίτικο χασάπικο αντρικός χορός από περιοχή Προποντίδας.
Έχε Γεια Παναγιά: Χορός χασαπιά σε ρυθμό 2/4, από περιοχή Προποντίδας.
0 Comments